tortilla Sylwii

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo prosty przepis dla studentów :)

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PLACKI:
    -2 szklanki mąki pszennej
    -łyżeczka soli
    -1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    -3 łyżki oleju
    -2/3 szklanki gorącej wody
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    -kapusta pekińska
    -2 pomidory
    -ogórek zielony
    -majonez
    -keczup
    -mięsko (np. kurczak)
    -przyprawa do gyrosa

Tortilla sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Do mąki pszennej wsypujemy 1/3 szklanki mąki kukurydzianej i łyżeczkę soli. Dolewamy 3 łyżeczki oleju i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję. Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię.
    Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokątny kształt albo na okrągły- zależy to od kształtu patelni na jakiej będziemy piec. Rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzanej patelni i bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie.

    WYKONANIE:
    Kurczaka kroimy w paski, mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na gorącym oleju. Na tortilli układamy paski kurczaka, posiekaną kapustę pekińską, połówki pomidorków i pokrojony w plastry ogórek. Majonez mieszamy z keczupem. Polewamy zawartość tortilli.

Porady

UWAGA: jeśli będziemy smażyć zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyż się połamią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy