Tortilla sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Do mąki pszennej wsypujemy 1/3 szklanki mąki kukurydzianej i łyżeczkę soli. Dolewamy 3 łyżeczki oleju i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję. Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię.
Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokątny kształt albo na okrągły- zależy to od kształtu patelni na jakiej będziemy piec. Rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzanej patelni i bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie.
WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w paski, mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na gorącym oleju. Na tortilli układamy paski kurczaka, posiekaną kapustę pekińską, połówki pomidorków i pokrojony w plastry ogórek. Majonez mieszamy z keczupem. Polewamy zawartość tortilli.
Porady
UWAGA: jeśli będziemy smażyć zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyż się połamią.
Komentarze