Tortilla ze świeżych warzyw.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny zawijaniec ze świeżych warzyw, z dodatkiem twarożku i szynki. Wyśmienity jako przekąska lub lekkie danie. Znika ze stołu w mgnieniu oka.Łatwo i szybko każdy może ją przyrządzić.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    2 łyżki smalcu
    szczypta soli
    0,5 szklanki przegotowanej wody

    Sałatka:
    pomidor
    ogórek gruntowy
    2 rzodkiewki
    kilka liści sałaty
    mała cebula
    20 dag białego świeżego twarogu
    20 dag szynki
    zioła prowansalskie, sól i pieprz

    Dodatkowo:
    majonez kielecki
    musztarda

Tortilla ze świeżych warzyw. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę wraz z smalcem,sola i wodą wyrabiamy aż powstanie takie o konsystencji ciasta na pierogi.
  • 2. Sałatka: warzywa myjemy i kroimy w kostkę do miseczki, dodajemy twaróg również pokrojony w kostkę. Całość przyprawiamy solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Ciasto dzielimy na około 8 części,każdą cienko rozwałkowujemy (bez podsypywania mąka) na okrągłe placki. Kładziemy na czystej,suchej rozgrzanej patelni i krótko podsmażamy z każdej strony (ok.30 sekund) żeby lekko się przyrumieniło ale nie przysmażyło i wyschło lecz wciąż było elastyczne.
  • 4. Od razu zdjęty i jeszcze ciepły i elastyczny placek smarujemy majonezem i musztardą.Na każdym rozkładamy plasterki szynki, a na nie liście sałaty. Na środek wkładamy kilka łyżek sałatki, całość zwijamy w rulon i przekrawamy na pół.

Porady

Do tortilli można dodać warzywa które lubimy lub które akurat mamy pod ręką. Jeśli ktoś nie przepada za musztardą można zamiennie zastąpić ketchupem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy