Tradycyjna zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa ogórkowa w tradycyjnej wersji

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 kiszone ogórki
    - szklanka soku z ogórków
    - kilka ziemniaków
    - mała porcja włoszczyzny
    - mała cebula
    - 4 łyżki gęstej śmietany
    - łyżka mąki
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - liście laurowe
    - łyżeczka majeranku
    - przyprawa typu jarzynka
    - cukier, sól, pieprz

Tradycyjna zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 5 szklankami wody, dodać marchewkę, seler i pietruszkę pokrojone w słupki oraz obraną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wsypać majeranek i ogórki starte na tarce o dużych oczkach, wlać mąkę rozprowadzoną śmietaną i sokiem z ogórków, zagotować, doprawić do smaku jarzynką, cukrem i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy