Tradycyjna zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Ukiszone przeze mnie w zeszłym roku ogórki w końcu doczekały się swojego debiutu w formie tradycyjnej zupy ogórkowej, jaką jadam u mamy.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ogórki kiszone: 5 sztuk
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - woda: 1 litr
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka

    - mąka: 3 łyżki
    - jogurt naturalny: 3 łyżki

Tradycyjna zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W litrze wody gotujemy przez 30 minut obraną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, aż bulion nabierze koloru i aromatu.
  • 2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 10 minut.
  • 3. Potem dodajemy ogórki kiszone starte na tarce.
  • 4. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z jogurtem, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy do niej parę łyżek gotującej się zupy. Następnie wlewamy do zupy i gotujemy przez parę minut.
  • 5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy