Tradycyjny budyń czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjny smak i zapach. Mam wyraźną słabość do tego deseru. O czym mówię ? Oczywiście o tradycyjnym budyniu czekoladowym. Jest to jeden z moich ulubionych małych przyjemności. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Smakuje o niebo lepiej od sklepowej wersji, a przy tym jaka jest przyjemność z jego zrobienia. Tak przygotowany tradycyjny budyń czekoladowy będzie idealny jako samodzielny deser jaki i krem do ciast czy tart. Ja jednak lubię przygotowywać jako domowy przysmak na niedzielne nieśpieszne popołudnie. Tradycyjny budyń czekoladowy spodoba się zarówno małym i dużym łasuchom.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    90 g cukru
    20 g mąki ziemniaczanej
    20 g mąki pszennej
    15 g kakao
    10 g cukru waniliowego
    1 jajko

Tradycyjny budyń czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 ml mleko zagotuj wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W kubku wymieszaj zimne mleko, obie mąki, kakao i jajko. Mieszankę mleczną dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przelej do małych miseczek. Gotowe !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy