Trochę Grecji....

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pieczony ser feta z pomidorami, rozmarynem i cebulką. Pierwsza odsłona przekąsek w greckim stylu.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - Ser feta lub bałkański (Gruby plaster twardego sera): 1 plaster
    - pomidory w puszce, całe: 1 puszka
    - cebulka dymka: 1 sztuka
    - rozmaryn świeży - gałązka: 4 sztuki
    - oregano: 2 szczypty
    - sól i pieprz ( do smaku): 2 szczypty

Trochę grecji.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia żaroodpornego (wielkość na jedną porcję) wlewamy oliwę z oliwek, układamy ser.
  • 2. Otwieramy pomidory. Układamy je w całości wokół sera i na nim. Wlewamy również resztę soku do naczynia z serem
  • 3. Cebulkę dymkę kroimy na cienkie plasterki, układamy na pomidorach. Układamy też gałązki rozmarynu lekko zanurzając je w pomidorach. Całość posypujemy oregano, solą i pieprzem.
  • 4. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni na 15 minut. Podajemy gorące. Uwaga, ponieważ pomidory bardzo się nagrzewają.

Komentarze

Podobne przepisy