Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 13 sztuk)
    150g ciastek typu markizy chałwowe
    60g oleju kokosowego
    50g wiórek kokosowych
    Dodatkowo:
    1 łyżka syropu z agawy/płynnego miodu
    Polewa czekoladowa (opcjonalnie): (*)
    3-4 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka (z kremem) zmielić w malakserze.
    Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku i przelać o ciastek.
    Całość dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku).
    (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.)
    Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut.
    Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

(*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie w niej obtoczyć. Decydując się na całe pokrycie - polewy przygotujcie z 5 razy więcej. Ewentualnie wystarczy roztopić czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy