Kokosowe trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, zalać kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej lub na maleńkim gazie, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Kiedy masa będzie gładka, dolać likier i dodać masło, rozmieszać, aby masło się rozpuściło (teraz można dosypać wafelek). Masę przelać np. do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą, schować do lodówki na 1-2 godziny*.
Kiedy masa będzie ściślejsza, nabierać łyżką po trochu, formować kulki (jeśli mamy migdały, teraz zanurzamy je w kremie), obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie schłodzić**.
* Ponieważ moja masa nie chciała twardnieć, włożyłam ją do zamrażalnika na 3 godziny.
** Gotowe kulki znów włożyłam do zamrażalnika, na całą dobę. Po tym czasie były idealne, wcale nie zamarzły na kość jak się spodziewałam.
Komentarze