Kokosowe trufelki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kokosowe i pyszne maleństwa, proste w wykonaniu :)

  • 15 min

Składniki:


  • 200g białej czekolady
    60ml kremówki
    2 łyżki likieru kokosowego
    1 łyżka masła
    wiórki kokosowe do obtoczenia


    EWENTUALNIE:

    1 wafelek kokosowy typu princessa zmielony na mniejsze kawałki
    migdały blanszowane


Kokosowe trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, zalać kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej lub na maleńkim gazie, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
    Kiedy masa będzie gładka, dolać likier i dodać masło, rozmieszać, aby masło się rozpuściło (teraz można dosypać wafelek). Masę przelać np. do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą, schować do lodówki na 1-2 godziny*.
    Kiedy masa będzie ściślejsza, nabierać łyżką po trochu, formować kulki (jeśli mamy migdały, teraz zanurzamy je w kremie), obtaczać w wiórkach kokosowych. Ponownie schłodzić**.


    * Ponieważ moja masa nie chciała twardnieć, włożyłam ją do zamrażalnika na 3 godziny.
    ** Gotowe kulki znów włożyłam do zamrażalnika, na całą dobę. Po tym czasie były idealne, wcale nie zamarzły na kość jak się spodziewałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy