Trufle

0 (0 ocen)

  • 5 min

Trufle przypominają w smaku marcepan, a są zrobione... no właśnie z ziemniaków i cukru pudru:)

  • 5 min

Składniki:

  • Ziemniak duży - 1 sztuka
    cukier puder - 500 gram
    aromat migdałowy lub rumowy - 2 krople
    kakao - 2 łyżki

Trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki trufle 1. Gotujemy ziemniaka, studzimy, przeciskamy przez praskę,
    dodajemy cukier puder, olejek migdałowy lub rumowy - na początku ciasto zrobi się nam wręcz lejące, dodajemy więcej cukru pudru masa zrobi się zwarta (masę wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut)
    po wyciągnięciu formujemy kulki
  • Kulki trufle w kakao 2. Obtaczamy w kakao,
    odstawiamy na 2 godziny aby nam "wyschły" i możemy jeść:)
    Nie wkładajmy ich do lodówki, najlepiej jak, kulki będą pozostawione każda osobno, nie posklejają nam się. Efekt - niesamowity w smaku, a aromat jaki dodamy taki będziemy odczuwali smak:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy