Trufle czekoladowo-miętowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czekoladowa czarna magia, która rozpala zmysły, działa na wyobraźnię, o rozkosznej aksamitnej konsystencji, orzeźwiającym lekko miętowym smaku.Pycha!Inspiracja przepisem najnowszego wydania magazynu Apetyt.

  • 30 min

Składniki:

  • 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
    10 dag masła 82%
    100 ml śmietanki
    4 herbatniki maślane
    2 krople kropli miętowych
    ½ laski wanilii
    30 ml likieru czekoladowego
    Ciemne kakao do obtoczenia

Trufle czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie do lodówki do solidnego schłodzenia i stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach trufle, obtaczamy w gorzkim kakao.

    Życzę smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy