Czekoladowa czarna magia, która rozpala zmysły, działa na wyobraźnię, o rozkosznej aksamitnej konsystencji, orzeźwiającym lekko miętowym smaku.Pycha!Inspiracja przepisem najnowszego wydania magazynu Apetyt.
30 min
Składniki:
15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
10 dag masła 82%
100 ml śmietanki
4 herbatniki maślane
2 krople kropli miętowych
½ laski wanilii
30 ml likieru czekoladowego
Ciemne kakao do obtoczenia
Trufle czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie do lodówki do solidnego schłodzenia i stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach trufle, obtaczamy w gorzkim kakao.
Komentarze