Trufle czekoladowo - wiśniowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zmysłowe, rozpływające się w ustach i zdecydowanie poprawiające humor. ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada mleczna dobrej jakości: 200 gramów
    - wódka wiśniowa: 50 mililitrów
    - masło osełka: 1.5 łyżki
    - śmietanka 30 %: 2 łyżki
    - gorzkie kakao w proszku: 20 gramów
    - mleko w proszku: 20 gramów
    - papilotki: 15 sztuk

Trufle czekoladowo - wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej roztapiamy połamaną na niewielkie kawałki mleczną czekoladę.
    Kiedy zacznie się rozpuszczać, powoli dodajemy masło i energicznie mieszamy.

    Miskę ściągamy z garnka, dodajemy wódkę wiśniową oraz śmietankę.
    Łączymy wszystkie składniki i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.
  • 2. Na talerzyku mieszamy przesiane kakao z drobnym mlekiem w proszku.

    Formujemy niewielkie kuleczki (około jedna łyżeczka), następnie obtaczamy je i wkładamy w papilotkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy