truskawki pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty i smaczny przepis na kruche ciasto z truskawkami

  • 60 min

Składniki:

  • - pół kilograma świeżych lub mrożonych truskawek (mogą to być też inne owoce)
    - 2 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - 3/4 kostki masła
    - 3 jajka
    - szczypta proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy

Truskawki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajka i cukier zagniatamy na stolnicy. Zawijamy ciasto w folię i na 30 minut wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie, odszypułkowujemy truskawki, dzielimy na połówki lub ćwiartki, łączymy z cukrem waniliowym. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia. Jedną część ścieramy na grubej tarce na dno tortownicy, układamy truskawki i przykrywamy drugą częścią startego na tarce ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy