Prosty i smaczny przepis na kruche ciasto z truskawkami
60 min
Składniki:
- pół kilograma świeżych lub mrożonych truskawek (mogą to być też inne owoce)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Truskawki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajka i cukier zagniatamy na stolnicy. Zawijamy ciasto w folię i na 30 minut wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie, odszypułkowujemy truskawki, dzielimy na połówki lub ćwiartki, łączymy z cukrem waniliowym. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia. Jedną część ścieramy na grubej tarce na dno tortownicy, układamy truskawki i przykrywamy drugą częścią startego na tarce ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Komentarze