Truskawki pod kruszonką

0 (0 ocen)

Owoce pod kruszonką to chyba najprostszy deser z owocami. Możesz go dowolnie modyfikować - dodać owoce, na które tylko masz ochotę, możesz mieszać smaki. Uwielbiam złocistą, chrupiącą kruszonkę. Deser najbardziej smakuje podawany na ciepło z gałką lodów.

Składniki:

  • Składniki (4 kokilki):
    Kilka dużych truskawek
    1/3 szklanki mąki
    4 łyżki brązowego cukru (może być biały jeśli nie posiadasz), dodatkowo: 2 łyżeczki
    50 g zimnego masła, dodatkowo: odrobina do wysmarowania kokilek

    Opcjonalnie: Do kruszonki możesz dodać 3-4 łyżki drobnych płatków owsianych bądź posiekanych, uprażonych orzechów laskowych.

Truskawki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kokilki wysmaruj masłem. Truskawki umyj i osusz, następnie pokrój na ćwiartki - dodaj odrazu do kokilek.

    2. Truskawki posłódź - pół łyżeczki cukru na kokilkę.

    3. Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę.

    4. Kruszonkę ułuż na owocach i wstaw do rozgrzanego na 180 C piekarnika. Piecz około 20 - 25 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
    Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu - musisz piec dłużej - około 30 - 35 minut.

Porady

Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy