Truskawki z zalewie ziołowej z lodami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mogą być też inne sezonowe owoce: maliny, gruszki, morele, śliwki... Prosty i szybki przepis na orzeźwiający deser a przy tym o niespotykanym aromacie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 400 gramów
    - lody waniliowe: 400 gramów
    - woda: 1 szklanka
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - imbir świeży: 1 sztuka
    - pieprz: czarny, czerwony, różowy: 1 łyżeczka
    - lippia,werbena,trawa cytr. czy po prostu skórka z limonki): 1 łyżeczka
    - mięta listki: 1 łyżka

Truskawki z zalewie ziołowej z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i pokroić na cztery. Wodę, cukier, imbir i pieprz zagotować na ogniu w rondelku. Zdjąć z ognia dodać przyprawę "cytrynową" lub skórkę limonki. Ostudzić. W salaterce lub głębokim talerzu ułożyć truskawki, zalać sosem, schłodzić. Przed podaniem udekorować gałką lodów oraz miętą.

Komentarze

Podobne przepisy