Truskawki zapiekane w koglu-moglu z pieprzem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie i delikatne, rozpływające się truskawki, zapiekane ze szczyptą pieprzu. Połączenie godne wypróbowania :)

  • 30 min

Składniki:

  • - około 6 truskawek
    - 2 żółtka
    - 2 łyżeczki cukru
    - świeżo zmielony pieprz ( u mnie czarny i czerwony )
    - cukier puder do posypania ( opcjonalnie )

Truskawki zapiekane w koglu-moglu z pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Umyte i obrane z szypułek truskawki, kroimy na pół, lub mniejsze części jeżeli są duże.
    Wkładamy do kokilki.
  • 2. * Żółtka ucieramy z cukrem i polewamy truskawki.
  • 3. * Z wierzchu posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
  • 4. * Wkładamy na kilka minut, do nagrzanego do 250 st. piekarnika i zapiekamy do momentu, aż się pięknie zarumieni ( można to zrobić przy użyciu tylko górnej grzałki ).
  • 5. * Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy