Truskawkowe cudo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię język niemiecki i pieczenie ciast dla męża i 3 córek. Chciałabym napisać książkę z przepisami po polsku i niemiecku.

Składniki:

  • ● 1 kg truskawek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 200 ml śmietanki 30-proc.
    ● 4 łyżki żelatyny
    ● podłużne lub okrągłe biszkopty
    ● 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy
    szypułki. Kilka odkładamy,
    resztę miksujemy
    ze śmietaną
    i cukrem. Mieszamy
    z rozpuszczoną w 1/4 szkl.
    wrzątku i ostudzoną żelatyną.
  • 2. Tortownicę (śr. 25 cm) wykładamy
    biszkoptami. Przykrywamy
    1/4 masy. Wkładamy do lodówki
    do stężenia. Wlewamy resztę masy,
    odstawiamy do stężenia. Następnie
    wlewamy tężejące galaretki
    przygotowane wg przepisu.

Porady

RADY Eweliny Michałowicz Ciasto możemy udekorować kleksami bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy