Truskawkowo - rabarbarowy kefirowiec

0 (0 ocen)

Pyszne sezonowe ciasto - polecam

Składniki:


  • 250 g truskawek
    250 g rabarbaru
    350 g kefiru
    2,5 szk mąki tortowej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szk oleju lnianego
    3/4 szk drobnego cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 jajka ( M )
    cukier puder do posypania
    3 łyżki bułki tartej

Truskawkowo - rabarbarowy kefirowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do robota z końcówką do ubijania wbić jajka, wsypać oba cukry i ubić na puszystą masę.
    Następnie dodać olej oraz kefir i chwilę miksować na wysokich obrotach.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą w robocie.
  • 2. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia a potem posypać je bułką tartą ( bułka wchłonie soki z owoców i w cieście nie zrobi się zakalec ).
  • 3. Na cieście ułożyć pokrojone truskawki i rabarbar.
    Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem ( choć najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy