Truskawkowy ślimaczek

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto wbrew pozorom bardzo proste.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukuier: 150 gramów
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - proszek do pieczeczenia: 1 łyżeczka
    - serek homogenizowany naturalny: 500 gramów
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - truskawki: 300 gramów
    - dżem truskawkowy niskosłodzony Łowicz: 2 sztuki

Truskawkowy ślimaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek ,mieszamy. Wykładamy na blaszkę ( 35/45 cm wyłożoną pergaminem) Piec w temp 180 stopni około 20 min
  • 2. Upieczony gorący biszkopt smarujemy dżemem i szybko zwijamy w roladę.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklangi gorącej wody. Tryskawki kroimy, mieszamy z serkiem i dodajemy rozpuszczoną galaretkę.
  • 4. Roladę kroimy na 1 cm plastry, wykładamy nimi miskę ( 6 sztuk zostawiamy) wlewamy masę serową i ukłdamy pozostawione 6 sztuk plastrów.
  • truskawkowy ślimaczek 5. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Wykłoadamy z miski i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy