Tuńczyk "Red Hot" w cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zapiekanka jest prosta w wykonaniu a dzięki kompozycji składników, przypraw smakuje naprawdę niebanalnie

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 duża cukinia
    - tuńczyk w puszce w zalewie naturalnej
    - 2 średnie pomidory
    - 1 jajko
    - dwie łyżeczki płatków owsianych ekspresowych
    - czumbrzyca czerwona pikantna
    - odrobina suszonej bazylii
    - sól lub dwie małe łyżeczki koncentratu pomidorowego

Tuńczyk "red hot" w cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie umyć, następnie przekroić w z dłuż. Wydrylować środek cukinii. Nie wyrzucać miąższu ze środka cukinii, wybrać ewentualnie pestki.

    2. Następnie miąższ cukinii wymieszać z tuńczykiem (uprzednio odcedzić z zalewy), sparzone i obrane pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty.

    3. Jajko wymieszać z płatkami owsianymi i dodać do farszu. Dodać dwie łyżeczki cumbrzycy czerwonej, szczyptę soli lub dwie małe łyżeczki koncentratu pomidorowego.

    4. Wymieszać farsz i włożyć do połówek cukinii, przyprószyć suszoną bazylią. Zapiekać na blasze ok 30 minut.

Porady

miąższ z cukinii może mieć w sobie dużo wody, więc odlać nadmiar wody i dopiero mieszać farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy