Tuńczyk z lubczykiem i innymi ziołami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, aromatyczny tuńczyk, na obiad i nie tylko:)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 steków tuńczyka
    Do marynaty:
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    łyżeczka przyprawy do ryb(Prymat)
    łyżeczka lubczyku
    ½ łyżeczki rozmarynu
    2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sol lub kucharek do smaku

Tuńczyk z lubczykiem i innymi ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tuńczyk z lubczykiem i innymi ziołami 1. Najpierw przygotowuję marynatę( lepsza była by ze świeżych ziół, niestety nie miałam akurat) Do miski wlewam olej, dodaję zioła, mieszam wszystko. Każdy stek dokładnie pokrywam marynatą. Następnie owijam miskę folią i wkładam na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam rondel z powłoką grillową (można na grillu) i smażę rybki, po 4 minuty z każdej strony. Jak usmażone wkładam do nagrzanego do 160st.C piekarnika. I zostawiam w nim tuńczyka na 20 minut, aby spokojnie "doszedł". Podaję z surówką z selera i marchwi, ziemniakami oraz sosem pieczarkowym.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy