Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Moja córeczka uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki. Zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Dodatkowo możemy wykorzystać ulubione owoce lub w ogóle przemycić je w daniu.
Zróbcie a Wasze dzieci je pokochają!

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g półtłustego twarogu
    40 g budyniu waniliowego (w proszku)
    16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
    ¼ szklanki mleka
    1 jajko
    ¼ łyżeczki cynamonu
    Garść borówek
    2 łyżki rodzynek

Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym.

Komentarze

Podobne przepisy