Twarogowiec gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej miksujemy z cukrem, dodając stopniowo twaróg, jajka oraz aromat migdałowy.Gdy składniki dokładnie się połączą, do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy łyżką, a następnie ciasto przelewamy do formy (użyłam formy - keksówki).
Pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku około godziny.
2.Gdy babka się upiecze, studzimy ją lekko.
Szykujemy lukier mieszając cukier puder z odrobiną wrzątku - naprawdę nie trzeba dawać dużo wody, cukier puder swobodnie się w niej rozpuści. Najlepiej na początku dodać łyżkę wody, wymieszać i dopiero dodawać według potrzeb więcej wrzątku.
Gdy uzyskamy już lukier (gładki, bez grudek) polewamy nim ciasto.
3.Odstawiamy babkę do momentu aż polewa całkowicie zastygnie.
Komentarze