ucieraniec porzeczkowy z galaretkową śmietaną

0 (0 ocen)

ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, czerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie

Ucieraniec porzeczkowy z galaretkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta
  • etap 2. forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować na blaszce
  • etap 3. obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście
  • etap 4. zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście i schować do lodówki na kilka godzin

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy