Udka pomarańczowo-miodowe z nutą wina

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Soczyste udka nakrapiane slodkim miodem, z kawałkami soczystych pomarańczy a to wszystko skąpane w różnych przyprawach z dodatkiem czerwonego wina.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8udek
    3 łyżki przyprawy do kurczaka
    papryka słodka
    1/2szkl oleju
    3łyżki miodu
    Sól,pieprz
    Cebula
    Suszony lubczyk
    2ząbki czosnku
    1/2szkl czerwonego wina
    1pomarańcza

Udka pomarańczowo-miodowe z nutą wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy.
  • 2. olej, wino i miód mieszamy _nakropiamy nimi udka i oprószamy przyprawami. Pozostawić na około 4 godziny.
  • 3. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika razem z Pokrojoną cebulą, czosnkiem, plasterkami pomarańczy oraz lubczykiem i piec ok pół godziny. następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i dalej pieczemy aż zaczną nabierać koloru. Obracamy udka na drugą stronę i również pieczemy aż zarumienieją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy