Udka w ognistym sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Moi domownicy lubią mięsne potrawy. Drób przygotowuję na różne sposoby, ale to danie z ostrą papryką jest w naszej rodzinie hitem.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    cebula
    2 marchewki
    rzepa
    10 dag zielonej fasolki szparagowej
    zielona i czerwona papryka
    1/2 szkl. białego wytrawnego wina
    3 pomidory
    papryka pepperoni
    tymianek
    rozmaryn
    sól, pieprz
    olej

Udka w ognistym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy w głębokiej patelni z obu stron na rumiano.
  • Udka w ognistym sosie 2. Marchewki i rzepę obieramy. Wraz z zieloną i czerwoną papryką kroimy w paski. Z fasolki odcinamy końce i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy,
    kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy wino. Dusimy 15 minut.
  • 3. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, drobno kroimy. Pepperoni siekamy. Dodajemy do udek. Wsypujemy zioła, doprawiamy. Dusimy 20 minut.

Porady

● Podczas duszenia warto dodać kilka kropel sosu sojowego i posiekany ząbek czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy