A co jak szaleć to szaleć w kuchni . Za oknem jesienna aura to i przeszło na kuchnie – i udko zostało nafaszerowane dynią i jabłkiem oraz nasionami chia. Spróbujcie sami jakie to pyszne połączenie !
Udko z kurczaka faszerowane dynia, jabłkiem z nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z udka za pomocą ostrego noża wycinamy kości. Mięso z udka delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka i solimy.
2. Dynię , jabłko oraz nasiona chia. Zalewamy 1/3 szkl wody i dusimy do momentu aż woda odparuje.
3. Przestudzonym farszem(zostawiamy trochę ) nadziewamy udko. I związujemy nitką. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pozostay farsz i układamy na nim udko.
4. Udko wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni (góra-dól) i pieczemy około 45 minut – od czasu do czasu polewając olejem wymieszanym po 1/2 łyżeczki papryk.
Komentarze