Udko z kurczaka faszerowane dynia, jabłkiem z nasionami chia

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

A co jak szaleć to szaleć w kuchni . Za oknem jesienna aura to i przeszło na kuchnie – i udko zostało nafaszerowane dynią i jabłkiem oraz nasionami chia. Spróbujcie sami jakie to pyszne połączenie !

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka

    1 szkl dyni pokrojonej dyni

    1/2 szkl jabłka pokrojonego w kostkę

    1 łyżka nasion chia

    sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona

    1 łyżka oleju

Udko z kurczaka faszerowane dynia, jabłkiem z nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z udka za pomocą ostrego noża wycinamy kości. Mięso z udka delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka i solimy.

    2. Dynię , jabłko oraz nasiona chia. Zalewamy 1/3 szkl wody i dusimy do momentu aż woda odparuje.

    3. Przestudzonym farszem(zostawiamy trochę ) nadziewamy udko. I związujemy nitką. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pozostay farsz i układamy na nim udko.

    4. Udko wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni (góra-dól) i pieczemy około 45 minut – od czasu do czasu polewając olejem wymieszanym po 1/2 łyżeczki papryk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy