Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami

0 (0 ocen)

Ostatnio postanowiłam częściej podawać wszelkie kasze, także w deserach. Dlatego przygotowałam taki smaczny i zdrowy deser z dodatkiem świeżych aromatycznych owoców.

Składniki:

  • 8 wafli ryżowych,
    3/4 szklanki kaszy gryczanej,
    100ml powideł śliwkowych,
    50g gorzkiej czekolady,
    30g mlecznej czekolady,
    1/3 szkl. cukru,
    4 łyżki mleka,
    200g świeżych malin i borówek.

Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wafle ryżowe surowe z kr. 1. Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę.
  • wafle ryżowe surowe z kr.2 2. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał.

    Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami.

Komentarze

Podobne przepisy