WALENTYNKOWE babeczki wiśniowo - kokosowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Takie babeczki przygotowałam dla mojej drugiej połówki ;*.

  • 35 min

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
    pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
    110 g cukru
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    40 g wiórków kokosowych
    70 g drylowanych wiśni, z grubsza posiekanych
    50 g gorzkiej czekolady
    185 g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej

Walentynkowe babeczki wiśniowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem ubić masło (musi być miękkie!!), ekstrakt waniliowy, cukier oraz jajka- na gładką masę.
  • 2. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • 3. Do foremek (ja miałam formę silikonową w kształcie serduszek) wlewamy na wysokość 3/4 przygotowaną masę.
  • 4. Piec ok. 25 min. ( do suchego patyczka) w temp 170'C. Po upieczeniu wystudzić. SMACZNEGO ;)

Porady

W mojej wersji babeczki polanę są gorzką czekoladą. Jeśli ktoś nie jest "fanem" gorzkiej to zdecydowanie polecam zwykłą mleczną czekoladkę roztopioną w kąpieli wodnej.

Komentarze

Podobne przepisy