Waniliowy creme brulee

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Krem jest bardzo delikatny i lekki, smakowicie pachnie wanilia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 4 małe porcje:
    4 żółtka
    300 ml kremówki
    100 ml mleka
    1 laska wanili
    3 łyżki cukru wanilinowego

Waniliowy creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka roztrzepujemy razem z cukrem.
    Kremówkę i mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy ziarenka z laski wanilii.
    Wlewamy do żółtek. Wszystko mieszamy.
    Przygotowujemy 4 małe foremki żaroodporne.
    Przelewamy masę przez sitko i wkładamy do dużego żaroodpornego naczynia.
    Zagotowujemy wode w czajniku do połowy wysokości foremek i wkładamy do nagrzanego 150 stopni piekarnika.
    PIeczemy ok 60 min, aż masa się zetnie.
    Krem studzimy i wkładamy na noc do lodówki, następnie posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.

Porady

Im forma będzie większa tym masa szybciej się zetnie, wówczas czas pieczenia może okazać się krótszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy