Waniliowy omlet jęczmienny bez mąki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Biszkoptowy omlet jęczmienny na waniliowym mleku sojowym podany z puszystym serkiem waniliowym, jeżynami i malinami

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    łyżeczka stopionego masła
    50 g płatków jęczmiennych
    kilka kropel aromatu waniliowego
    szczypta sody
    3 łyżki mleka sojowego
    sól
    łyżeczka cukru trzcinowego

Waniliowy omlet jęczmienny bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
  • 2. Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
  • 3. Żółtka zmiksować z płatkami, cukrem trzcinowym, aromatem, mlekiem i odrobiną soli.
  • 4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
  • 5. Połączyć białko z ciastem za pomocą drewnianej szpatułki.
  • 6. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
  • 7. Zdjąć z patelni, udekorować serkiem i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy