Wariacja makaronowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

We włoskim stylu

  • 50 min

Składniki:

  • - 350g makaronu pełnoziarnistego penne
    - 300g wędliny
    - 3 cebule
    - 1/2 bakłażana
    - 4 ząbki czosnku
    -1 żółta papryka
    - 1 pomidor
    - brokuły
    - garść świeżego szpinaku
    - 3 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
    - sól
    - pieprz
    - czosnek suszony
    - papryka słodka
    - ser gouda+parmezan+mozarella w kulce

    ---SOS---

    - śmietana 12%
    - 1 jajko
    - 2 łyżki wody
    - przyprawa uniwersalna

    - bułka tarta+masło do smarowania

Wariacja makaronowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ale skracamy czas do połowy. Muszą być na pół twarde.
    Na patelni smażymy pokrojone w kostkę cebulę, bakłażana, paprykę, pomidora i wędlinę. Pod koniec dodajemy świeży szpinak i czosnek. Smażymy do połączenia się smaków. Dodajemy przyprawę do wieprzowiny, sól, pieprz i paprykę słodką.
  • Zapiekanka 2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
    Wykładamy warstwami do naczynia.
    Makaron-połowę farszu-ser gouda-makaron-farsz-ser gouda-ostatnia warstwa makaronu. Na wierzch układamy różyczki brokułów.
  • zapiekanka 3. ---SOS---

    Śmietanę, wodę i jajko roztrzepać na jednolity sos i zalać zapiekankę. Posypać serem gouda, parmezanem i porwać mozarellę. Zakryć naczynie i
    wstawić do piekarnika na 30 minut w temp. 170st. Około 5 minut przed końcem zdjąć przykrycie z naczynia żaroodpornego i zmniejszyć temp. do 150st.

Porady

Z pomidora usuwamy gniazda nasienne.

Komentarze

Podobne przepisy