Wariacja makaronowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ale skracamy czas do połowy. Muszą być na pół twarde.
Na patelni smażymy pokrojone w kostkę cebulę, bakłażana, paprykę, pomidora i wędlinę. Pod koniec dodajemy świeży szpinak i czosnek. Smażymy do połączenia się smaków. Dodajemy przyprawę do wieprzowiny, sól, pieprz i paprykę słodką.
2.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wykładamy warstwami do naczynia.
Makaron-połowę farszu-ser gouda-makaron-farsz-ser gouda-ostatnia warstwa makaronu. Na wierzch układamy różyczki brokułów.
3.---SOS---
Śmietanę, wodę i jajko roztrzepać na jednolity sos i zalać zapiekankę. Posypać serem gouda, parmezanem i porwać mozarellę. Zakryć naczynie i
wstawić do piekarnika na 30 minut w temp. 170st. Około 5 minut przed końcem zdjąć przykrycie z naczynia żaroodpornego i zmniejszyć temp. do 150st.
Komentarze