Warzywna kieszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Mąke mieszamy z papryką, szczyptą soli, wbijamy całe jajko i 1 żółtko, stopniowo dolewamy
wodę wyrabijąc ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy aby ciasto odpoczeło.
2.Farsz: Pieczarki i pomidory kroimy w grubą kostke, por w krążki. Wszystko wrzucamy na patelnie i obsmażamy
(niedodajemy żadnego tłuszczu gdyż pomidory puszczą sok), gdy pieczarki będą miękkie a sok z pomidorów odparuje wrzucamy
kukurydze i dodajemy łyżke przecieru pomidorowego. Doprawiamy papryką ostrą, solą i ulubionymi ziołami.Farsz powinien być ostry.
3.Ciasto rozwałkowujemy cienko, po bokach pod kątem nacinamy paski,na środku nakładamy przestudzony farsz i posypujemy startym serem. Paski
przekładamy na przemian na farsz. Gotowe ciasto smarujemy białkiem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem ok 20 min w temp 170stopni.
Komentarze