Warzywna kieszonka

0 (0 ocen)

Danie mimo iż bezmięsne bardzo smakowało mężowi;)

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 całe jajko
    1 żółtko (białko zastawiamy do posmarowania)
    3 łyżki roztopinego i wystudzonego masła
    letnia przegotowana woda
    sól, papryka ostra (1/3 łyżeczki)

    Farsz:
    5 dużych pieczarek
    1 duży pomidor
    por (biała część)
    1/2 puszki kukurydzy
    15 dkg żółtego sera
    1 łyżka przecieru pomidorowego (gęstego)
    papryka ostra, sól, ulubione zioła

Warzywna kieszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąke mieszamy z papryką, szczyptą soli, wbijamy całe jajko i 1 żółtko, stopniowo dolewamy
    wodę wyrabijąc ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
    Odstawiamy aby ciasto odpoczeło.
  • Farsz nakładamy na ciasto 2. Farsz: Pieczarki i pomidory kroimy w grubą kostke, por w krążki. Wszystko wrzucamy na patelnie i obsmażamy
    (niedodajemy żadnego tłuszczu gdyż pomidory puszczą sok), gdy pieczarki będą miękkie a sok z pomidorów odparuje wrzucamy
    kukurydze i dodajemy łyżke przecieru pomidorowego. Doprawiamy papryką ostrą, solą i ulubionymi ziołami.Farsz powinien być ostry.
  • gotowe do pieczenia 3. Ciasto rozwałkowujemy cienko, po bokach pod kątem nacinamy paski,na środku nakładamy przestudzony farsz i posypujemy startym serem. Paski
    przekładamy na przemian na farsz. Gotowe ciasto smarujemy białkiem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem ok 20 min w temp 170stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy