Warzywne placuszki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Warto wykorzystywac w sezonie świeże warzywa ........placuszki robi się bardzo szybko!

  • 20 min

Składniki:

  • cukinia młoda zielona 2 sztuki
    ziemniaki duże 5 sztuk
    marchew mała 1 sztuka
    pietruszka korzen mała 1 sztuka
    cebula 1 sztuka
    czosnek 3 ząbki
    sól, pieprz
    Jajko 2 sztuki
    otręby pszenne 3 łyżki
    mąka pszenna 4 łyżki
    oliwa do smażenia 8 łyżek

Warzywne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemiaki obieramy, myjemy i kroimy na cztery czesci. Marchewke i pietruszke obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Czosnek obieramy. Warzywa wkładamy do malaksera.

    Miksujemy krótko.
  • masa 2. Cukinie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok.

    Łączymy starte cukinie razem z masą ziemniaczano-warzywną.

    Dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę oraz otręby.

    Wszystko razem mieszamy.
  • 3. Smazymy placki na rozgrzanej oliwie z dwóch stron.

    Po wyjęciu z patelni odsączamy placki na reczniku papierowym z tłuszczu.

    Podajemy same lub z dowolnymi dodatkami....... Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy