Warzywne placuszki rumiane

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnące, soczyste, smaczne i letnie!!!! Warto wykorzystawc w sezonie świeże warzywa ...ich smak jest rozkoszny.....placuszki robi się bardzo szybko!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia młoda zielona: 2 sztuki
    - ziemniaki duże: 5 sztuk
    - marchew mała: 1 sztuka
    - pietruszka korzen mała: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ( ząbek): 3 ząbki
    - sól, pieprz: 3 szczypty
    - Jajko: 2 sztuki
    - otręby pszenne: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - oliwa do smażenia: 8 łyżek

Warzywne placuszki rumiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa w malakserze 1. Ziemiaki obieramy, myjemy i kroimy na cztery czesci.
    Marchewke i pietruszke obieramy i myjemy.
    Cebulę obieramy i kroimy na pół.
    Czosnek obieramy.
    Warzywa wkładamy do malaksera.
  • miksowanie 2. Misujemy krótko.
  • scieramy cukinie na tarce 3. Cukinie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok.
  • masa warzywna 4. Łączymy starte cukinie razem z masą ziemniaczano-warzywną.
  • dodawanie reszty skladników do masy 5. Dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę oraz otręby.
  • masa warzywna 6. Wszystko razem mieszamy.
  • smazenie placuszkow 7. Smazymy placki na rozgrzanej oliwie z dwóch stron.
  • odsaczanie placków z tłuszczu 8. Po wyjęciu z patelni odsączamy placki na reczniku papierowym z tłuszczu.
  • rumiane placuszki warzywne. 9. Podajemy same lub z dowolnymi dodatkami.......
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy