1 mała cukiniaJesienna wersja placków ziemniaczanych. Tym razem z cukinią , pieczarkami i zdrowymi pestkami dyni. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. smakują wyśmienicie, bardzo chrupkie
Warzywne placuszki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Pieczarki myjemy osuszamy , cukinię myjemy nie obieramy z skórki. Cebule i czosnek obieramy z łupiny. Warzywa najlepiej przepuścić przez robota duże oczka . Można także skorzystać z tarki duże oczka.
2.Warzywa mieszamy dodajemy jajka , sól do smaku. Mieszamy dodajemy mąkę i pestki dyni. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy małe placuszki. Podajemy z śmietaną lub sosem czosnkowym.
Komentarze