Warzywno serowe babeczki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sposób na niejadka - zrobić coś w wersji mini :) Na moje dzieci to działa - zapiekanki w formie babeczek. Doskonałe jako samodzielne danie albo jako warzywka do obiadu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WARZYWA DOWOLNE WEDLE GUSTU:
    - brokuły, kalafior...: 250 gramów
    - fasolka szparagowa, marchewka...: 250 gramów
    - śmietana kwaśna 18%: 500 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól pieprz do smaku: 2 szczypty
    - ser pleśniowy: 100 gramów
    - ser żólty starty: 200 gramów

Warzywno serowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić (kalafiora, brokuła podzielić na różyczki, marchew w plasterki, fasolkę podzielić na pół... inne warzywa podzielić na mniejsze kawałki po prostu. Można użyć tych warzyw, które lubimy) i ugotować na półmiękko.
  • 2. Śmietanę wymieszać z jajkami na gładką masę, posolić i popieprzyć do smaku.
  • 3. 100 g sera pleśniowego i 100g żółtego pokroić w kostkę. Wymieszać w misce warzywa z serami, zalać masą śmietanowo jajeczną i włożyć do foremek do muffin. Posypać serem i zapiekać w 200 stopniach przez 20 minut. Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy