serowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pyszny deser dla najmłodszych łasuchów

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanka cukru
    0,5 kostki masła
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie:
    600 g twarogu
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    0,5 kostki masła
    aromat pomarańczowy
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Serowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić przez 3-4 godz. w lodówce. Twaróg zmielić dwukrotnie przez maszynkę, margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, następnie dodajemy zmielony ser, aromaty, budyń, mąkę ziemniaczaną, na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Foremki na babeczki smarujemy margaryną, cieniutko wypełniamy ciastek, i za pomocą szprycy napełniamy babeczki serem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem puderm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy