Warzywny miszmasz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubiony zestaw warzywny mojej rodziny.

Składniki:

  • kapusta pekińska
    ogórek wężowy
    ogórek kiszony
    pęczek rzodkiewek
    jabłko
    pomidor
    czerwona papryka
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    3 łyżki octu winnego
    9 łyżek oliwy
    ząbek czosnku

Warzywny miszmasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę, jabłko, ogórka wężowego, rzodkiewki, pomidora i paprykę myjemy i osuszamy. Ogórka i jabłko obieramy. Z papryki i jabłka usuwamy
    gniazda nasienne.
  • 2. Kapustę szatkujemy. Rzodkiewki i ogórki kroimy w półplasterki, a jabłko i pozostałe warzywa– w kostkę. Mieszamy.
  • 3. Ocet winny mieszamy z oliwą i 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i cukrem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu. Odstawiamy na 30 minut, a następnie polewamy sałatkę.


    Sałatkę można wzbogacić, dodając czerwoną cebulę, kukurydzę, białą rzepę, kiełki soi lub ser feta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy