Warzywny tadżin z piekarnika

0 (0 ocen)

Proponowany przepis i metoda pozwalają na uzyskanie zbliżonego efektu, do tego, który uzyskalibyśmy przy zastosowaniu specjalnego naczynia do tadżin.

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 czerwona papryka
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    garstka suszonych śliwek lub moreli
    1/2 szklanki zielonych oliwek
    1/2 cytryny

    sos:
    4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
    1/3 łyżeczki imbiru w proszku
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    2 łyżeczki syropu z agawy (ewentualnie można użyć miodu)
    sól morska

Warzywny tadżin z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny tadżin z piekarnika 1. Marchewki i korzeń pietruszki kroimy w plasterki, a paprykę i seler w kostki.
    Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w cząstki.

    Składniki na sos mieszamy razem.
  • Warzywny tadżin z piekarnika 2. Z papieru do pieczenia wycinamy dwie elipsy. Układamy na nich pokrojone warzywa, suszone śliwki, oliwki i kawałki cytryny. Polewamy przygotowanym sosem. Papier zwijamy w paczuszkę.
    Całość pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy