Wieprzowy tadżin

0 (0 ocen)

  • 10 min

Danie prosto z Maroka, w wersji trochę spolszczonej bo z wieprzowego mięska.

  • 10 min

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
    2 łyżeczki bazylii
    sól, pieprz
    4 ząbki czosnku
    oliwa
    1/3 łyżeczki chilli
    1/2 łyżeczki kminu
    250 ml sosu pomidorowego
    10 dag oliwek
    3 jajka
    10 dag sera żółtego
    cytryna

Wieprzowy tadżin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek siekamy drobno, mieszamy z mielonym mięsem, posiekaną bazylią, pieprzem, solą oraz chilli i kminem. Z masy formujemy małe kulki. Do glinianych naczyń do tadzin wkładamy kulki i zalewamy pomidorowym sosem. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy oliwki. Na koniec wbijamy jajka by się ścięły. Posypujemy startym serem i skrapiamy sokiem z cytryny przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy