Wątróbka zapiekana w jabłkach

0 (0 ocen)

Wątróbka doskonale smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną i pieczonym jabłkiem. Danie polecam na przystawkę lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    4 duże czerwone jabłka
    pół op.kaszy gryczanej (50g)
    1 cebula
    majeranek
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia

Wątróbka zapiekana w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbkę drobno posiekaj 1. Kaszę gryczaną ugotuj w posolonym wrzątku 5 minut krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Ostudź. Wątróbkę umyj, oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Następnie panieruj w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości. Zdejmij z patelni, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Zimną wątróbkę, drobno posiekaj, połącz z kaszą gryczaną, cebulą i majerankiem.
  • przed pieczeniem 2. W jabłkach zetnij wierzch i wydrąż środki. Przygotowanym farszem napełnij jabłka. Piecz ok.15-20 minut w 180 st.(do miękkości jabłek) Podawaj na ciepło. Smacznego!


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy