Wężyki arakowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znakomite jako poczęstunek dla gości. Bardzo kruche i aromatyczne. Składniki:

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    Pół szklanki mąki ziemniaczanej
    Kostka masła
    Jajko
    kilka łyżek kwaśnej śmietany
    Około szklanka cukru pudru
    aromatu arakowy

Wężyki arakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj cukier puder, masło, śmietanę,aromat arakowy oraz jajko. Wszystko posiekaj nożem i zarób ciasto. Przełóż do szprycy (najlepiej metalowej) i wyciskaj ciasto tworząc wężyki. Jeśli ciasto nie będzie zbyt ciężko przechodzić przez szprycę, należy je podzielić na małe kulki, podsypać mąką i ponownie zarobić. Piecz około 10-15 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy