Wianuszki waniliowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna przekąska do popołudniowej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    szklanka śmietany 18%
    2 dag drożdży
    jajo
    kostka margaryny
    cukier waniliowy
    cukier kryształ
    sól

Wianuszki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto.
    2. Następnie podzielić je na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek mniej więcej takiej grubości jak ołówek. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek.
    3. Maczać wianuszki w rozbitym jajku i cukrze waniliowym wymieszanym ze zwykłym cukrem.
    4. Układać wianuszki na blasze posmarowanej tłuszczem i piec na rumiano ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Wianuszki można zamiast cukrem waniliowym posypać makiem lub sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy