Wiejska tarta z pieczarkami i kiełbasą

0 (0 ocen)

tarta, w której mieszczą się najlepsze smaki.

Składniki:

  • Ciasto

    250g mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    1 żółtko
    spora szczypta soli
    50 ml zimnej wody

    Farsz

    300g pieczarek
    kilka plasterków wędliny
    1 kiełbasa
    2 cebule
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    kilka brukselek
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    żółty ser
    2 jajka
    kilka łyżek słodkiej śmietany

Wiejska tarta z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do lodówki, by schłodzić. Następnie rozwałkować, wylepić formę. Umieścić na nim papier do pieczenia i wysypać groch. Piec w temp. 180-200 st C około 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Dorzucić do pieczarek. Cebule obrać, posiekać, wrzucić na patelnię. Brukselki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać groszek i kukurydzę. Dodać przygotowany farsz. Wszystko wymieszać i doprawić.
    Wylać na wystudzone ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną. Zalać taką mieszanką tartę i posypać serem. Wierzch udekorować np. paskami papryki. Umieścić tartę w piekarniku w tej samej temp. Piec około 30 minut. Posypać tartym serem i umieścić w piekarniku, aż ser się nie rozpuści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy