Wiejski kurczak w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty w przyrządzeniu, a do tego bardzo smaczny.Warto kupić kurczaka , od gospodyni ze wsi.Nie trzeba nikogo przekonywać, że te wiejskie są o niebo lepsze, od fermowych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wiejski kurczak
    łyżka masła
    szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
    1 cebula
    sól , pieprz
    lub gotowa przyprawa do drobiu
    natka pietruszki

Wiejski kurczak w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjujemy - piersi ze skórą, odcinamy od mostka, również udka , i dzielimy na pół(przecinając w stawach).Umyte porcje, osączamy na ręczniku papierowym , nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 15 minut.W głębokiej patelni, roztapiamy masło, obsmażamy porcje kurczaka, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, chwilę smażymy , i wlewamy śmietanę.Dusimy na wolnym ogniu , do miękkości(sprawdzamy, miękkość mięsa bo każdy kurczak, potrzebuje innego czasu).Miękkie mięso posypujemy zieleniną.

Porady

Można tak przyrządzić kurczaka z chowu bez antybiotyków. Jeśli mamy wiejskiego, to z pozostałych elementów (korpus ,skrzydła, nóżki, podroby), możemy ugotować pyszny bulion.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy