Wielkanocna pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopta: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia, wlewamy ocet. Odstawiamy, aż zaczną się pienić. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z żółtkami i stopniowo wsypujemy
obie mąki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przekrawamy wzdłuż na 3 placki.
2.Robimy krem: mleko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąkami.
Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy z masłem, a następnie z masą budyniową. Miksujemy.
3.Układamy warstwy: placek, 1/3 kremu, placek, 1/3 kremu, placek. Odkrawamy boki, nadając ciastu kształt pisanki. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem, a następnie dekorujemy.
Komentarze