Wielkanocna pisanka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Co roku na święta robię coś słodkiego i kolorowego.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    szkl. cukru
    szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemn.

    Krem:
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemn.
    op. cukru waniliowego
    kostka margaryny
    1 litr mleka
    2 szkl. cukru
    kostka masła

    Do dekoracji:
    łyżka kakao
    łyżka wiórków kokosowych
    po 1/2 op. kolorowej posypki i rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wielkanocna pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna pisanka 1. Przygotowujemy biszkopta: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia, wlewamy ocet. Odstawiamy, aż zaczną się pienić. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z żółtkami i stopniowo wsypujemy
    obie mąki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przekrawamy wzdłuż na 3 placki.
  • 2. Robimy krem: mleko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąkami.
    Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy z masłem, a następnie z masą budyniową. Miksujemy.
  • 3. Układamy warstwy: placek, 1/3 kremu, placek, 1/3 kremu, placek. Odkrawamy boki, nadając ciastu kształt pisanki. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem, a następnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy