Żurek wielkanocny

0 (0 ocen)

Wielkanoc kojarzy mi się z jajkami, domowym pasztetem i żurkiem. Żurek podaję zawsze na śniadanie, zaraz po podzieleniu się święconką.

Składniki:


  • • ½ l zakwasu
    • 2 laski białej kiełbasy
    laska wędzonej kiełbasy
    1 cebula
    • włoszczyzna
    • 2 ząbki czosnku
    3 ziemniaki
    • listek laurowy
    • 2 łyżki mąki
    • ½ szkl. śmietany
    • majeranek
    • sól
    • pieprz

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną włoszczyznę zetrzeć na tarce, dodać do niej listek laurowy oraz sól i zalać całość bulionem. Dorzucić pokrojone ziemniaczki.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie dodać białą kiełbasę i gotować kolejne 15 minut. Kiełbasę wędzoną i cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do zupy.
    Następnie dodać mąke wymieszaną z zakwasem i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas dodać śmietanę.
    Doprawić do smaku majerankiem, czosnkiem oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy