Wiosenna babka.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, kolorowa, wiosenna babka. Polecam w nie tylko w pochmurne dni :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny – 250gr
    4 łyżki oleju rzepakowego
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel cytrynowy
    1 kisiel truskawkowy
    1 łyżka kakao
    ½ szkl maku
    Margaryna oraz bułka tarta do formy

Wiosenna babka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć mikserem na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Dodać olej i dobrze zmiksować.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i dodawać partiami do masy. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części. Do każdej dodawać osobno kisiel cytrynowy, kisiel truskawkowy, kakao oraz mak. Wszystkie masy dobrze wymieszać.
  • 4. Keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto warstwami przelać do formy. Najpierw część cytrynową, truskawkową, kakaową i na końcu makową.
  • 5. Piec w nagrzanym do 170stC piekarniku 60-70 minut. Do suchego patyczka.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania tego ciasta zainspirował mi przepis izaa_a: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tulipan-babka-na-bialkach Jednak upiekłam je nieco inaczej. Na całych jajkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy