Wiosenna zupka z woka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, pełna witamin dietetyczna zupka ugotowana w woku. Moja dzisiejsza wariacja kulinarna.

  • 30 min

Składniki:


  • 500 ml wody
    1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
    2 pieczarki
    kawałek pora
    kawałek selera
    kawałek pietruszki
    1/4 czerwonej papryki
    1/4 zielonej papryki
    mała cebulka
    1 kostka warzywna
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    curry
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    1 łyżka mąki
    3/4 szkl ryżu
    odrobina oleju

Wiosenna zupka z woka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa kroimy w kostkę. 1. Wszystkie warzywa, oprócz marchewki z groszkiem, kroimy w drobną kostkę. Na dno woka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy marchewkę z groszkiem oraz resztę pokrojonych warzyw. Podsmażamy przez kilka minut.
  • Doprawiamy zupę przyprawami i dodajemy natkę pietruszki. 2. Następnie zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy ziele, liść laurowy, kostkę warzywną. Po chwili doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie zaprawiamy zupkę mąką rozrobioną z wodą. Na koniec dodajemy poszatkowana natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy