Wiosenne naleśniki

0 (0 ocen)

Kolorowe, zdrowe i pyszne!

Składniki:

  • Ciasto na około 6 naleśników:

    • 1 szklanka mąki,
    • 1,5-2 szklanek mleka,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 małe jajka lub jedno duże
    Dodatkowo:
    • 6 jajek,
    • Około15-18 plasterków ulubionej szynki,
    • 2 średniej wielkości główki sałatki lub jedna duża,
    • Majonez oraz szczypiorek do dekoracji,

Wiosenne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, proszek, cukier oraz jajka. Całość dokładnie miksujemy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami wylewamy ciasto i smażymy naleśniki rumieniąc z dwóch stron.
  • zawijanie 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
    Na gotowe naleśniki układamy po kilka liści sałatki. Na sałatkę wykładamy wędlinę (po 2,5-3 plasterki). Wzdłuż jednego końca układamy dwie połówki jajka. Całość zwijamy w rulon.

    Naleśniki podajemy polane majonezem oraz oprószone szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy