• 1 szklanka mąki,
• 1,5-2 szklanek mleka,
• 1/3 łyżeczki soli,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 małe jajka lub jedno duże
Dodatkowo:
• 6 jajek,
• Około15-18 plasterków ulubionej szynki,
• 2 średniej wielkości główki sałatki lub jedna duża,
• Majonez oraz szczypiorek do dekoracji,
Wiosenne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, proszek, cukier oraz jajka. Całość dokładnie miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami wylewamy ciasto i smażymy naleśniki rumieniąc z dwóch stron.
2.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
Na gotowe naleśniki układamy po kilka liści sałatki. Na sałatkę wykładamy wędlinę (po 2,5-3 plasterki). Wzdłuż jednego końca układamy dwie połówki jajka. Całość zwijamy w rulon.
Naleśniki podajemy polane majonezem oraz oprószone szczypiorkiem.
Komentarze